Vitamin és Harmónia

Vitamin és Harmónia

Vércsoport szerinti vitaminokról bővebben

Vércsoportos táplálkozás

2018. április 23. - Ildijó
vercsoportszerintivitaminpotlas png

 

 
 
Az ABO terv vércsoportok szerinti étrend könyvében dr. Peter J. D`Adamo részletesen és pontosan kifejti az egyes vércsoportok jellemzőit, valamint a különböző vércsoport számára ajánlott étkezési tervet. Az alábbiakban kiemeltük a vércsoport diéta egyes jellemzőit.

 

A vércsoportoknak megfelelő étrend

Képtalálat a következőre: „A vércsoport étrend”

 

Dr. Peter J. D`Adamo amerikai orvos munkássága nyomán szédületes sebességgel terjedt el a világban a vércsoportoknak megfelelő táplálkozás. Az elméletről, majd a rá épülő gyakorlatról D` Adamo doktor nagy sikert aratott – magyar kiadásban „Az AB0 terv” címmel megjelent – könyvében is olvashattunk. Alappillérül az a hipotézis szolgált, hogy mivel őseinknél a négy fő vércsoport kialakulásában jelentős szerepet játszott a táplálkozás, nem zárható ki, hogy az egyes vércsoportokhoz fejlődéstanilag tartozó táplálkozás, nagymértékű eltérés egészségkárosodáshoz vezet.

Ebből az elméletből kiindulva dr. D` Adamo és munkatársai élelmiszerek százait vizsgálták, vajon mennyire összeférhetők a különböző vércsoportú vörösvértestekkel, feltevésük beigazolódni látszott. Bizonyos élelmiszerek kivonatai az egyes vércsoportok vörösvértestjeit kicsapták – tudományos kifejezéssel élve, agglutinálták –, s ezért a jelenségért a növényi és állati eredetű élelmiszerek egy részében található úgynevezett lektinek tehetők felelőssé. Ezek a különleges „ragasztóanyagok” a vörösvértestek felületén találhatóak, a vércsoportot meghatározó, speciális cukoralkotókhoz kötődnek és szinte összeragasztják a vörösvértesteket, elindítva ezzel a szervezet állapotának romlását. Mivel ezek a cukoralkotók nemcsak a vérben, hanem más szövetféleségekben is megtalálhatóak, az adott vércsoportnak nem megfelelő táplálék a szerveket közvetlenül is károsíthatja.

D`Adamo doktor és munkatársai nemcsak azt határozták meg, milyen élelmiszereket nem ajánlatos fogyasztaniuk az egyes vércsoportokhoz tartozó embereknek, hanem azt is, hogy az adott vércsoport megfelelő táplálkozás esetén milyen lesz a vitamin- és az ásványianyag-ellátottsága, illetve mely táplálékkiegészítő anyagok, gyógynövények segíthetik a még jobb egészségi állapot elérését.

 

A " nagy hús evők " "0" vércsoport

Képtalálat a következőre: „húsevők”

 

Mintegy 40 ezer évvel ezelőtt a tápláléklánc tetejére került őseink – a cro-magnoni ősember „ragadozó” életmódjából adódóan – szinte kizárólag húst ettek. Szervezetük, amelyben a legegyszerűbb szerkezetű, a 0 vércsoport jellemző cukoralkotó volt jelen, a húsevéshez alkalmazkodott. Ezért a ma élő, 0 vércsoport embereinek is viszonylag sok húst kell enniük egészségük megőrzéséhez.

Ha ezt az étrendet követik, akkor általában megfelelő mértékben látják el szervezetüket zsíroldékony vitaminokkal, C-vitaminnal, vassal. A-vitamin és a  B-vitamin viszont mindig pótlásra szorul, és a húsevés nem kívánatos következményeinek (például ízületi megbetegedés) a vízhajtó és gyulladáscsökkentő növények, mint a petrezselyem és a jukka szolgálnak. A kurkuma, a torma, az édesgyökér további segítség az egészségi állapotuk fenntartásában. A vércsoportra jellemző készítmények összetevői teljes körű vitamin- és ásványianyag-pótlást, illetve gyógynövényeik egészségvédő hatást biztosítanak.

Húsok: Marhahús, birka, borjú, vad, máj, szív, darált marhahús
Hal:Tőkehal, hering, makréla, szardínia, csuka, lazac, sügér
Tejtermékek: Kecskesajt, farmer sajt, feta mozzarella, szójatej, tofu (semlegesek!)
Magvak: Tökmag, dió
Babfélék: Aduke, azuki, pinto bab, fekete szemű borsó
Zöldségek: Articsóka, brokkoli, cikória, hagyma, petrezselyem, saláta, póréhagyma, fokhagyma, kel,

torma, piros paprika, kalarábé, spenót, paszternák, mángold, édesburgonya, tök

Gabonafélék, kenyerek: Essenie és Ezekiel kenyér
Olajak: Lenmagolaj, olíva olaj 
Gyümölcsök: Füge, szilva, cseresznye, ananász
Fűszerek, gyógynövények: Cayenne bors, gyömbér, komló, hárs, csipkebogyó, szárcsagyökér, szilfakéreg
Italok: Szódavíz

 

A " növényevő tipus " "A" vércsoport "

Kapcsolódó kép

 

Miután 0 vércsoport képviselői őseink nagyon elszaporodtak, a prédaállatok száma viszont egyre csökkent, mintegy 15-20 ezer évvel ezelőtt őseinknek más élelemforrás után kellett nézniük. Ezért alakult ki a mezőgazdaságra épülő táplálkozás, amely elsősorban növényevésre „állította át” őseink egy csoportját. Belőlük alakult ki a növényevés genetikai kódját hordozó A vércsoport.

A ma élő A vércsoport számára kedvező, ha egészségük védelmében elsősorban növényeket fogyasztanak. Ily módon szervezetüket jól ellátják vitaminokkal és ásványi anyagokkal, de az ellenálló képességük karbantartásához és a szív- és érrendszeri betegségekre való hajlamuk miatt, általában vas, B12-vitamin, C-vitamin, folsav, pantoténsav, bioflavonoid (kvercetin), E-vitamin pótlására szorulnak. Ezek mellett az egészségük megőrzése érdekében kívánatos a galagonya, a zöld tea, a gyömbér, a petrezselyem, az áfonya, a szilva és az oregánó jelenléte az étrendben.

Húsok: Csirke, gyöngytyúk, pulyka
Hal: Ponty, tőkehal, makréla, pisztráng, szardínia, sügér, lazac, csuka
Tejtermékek: Szójatej, szójasajt
Magvak: Földimogyoró, mogyoróvaj, tökmag
Babfélék: Aduke, azuki, pinto, fekete és zöldbab, vörös szójabab, lencse,
Zöldségek: Articsóka, brokkoli, kel, kalarábé, hagyma, póréhagyma, fehérrépa, paszternák, tök, spenót, mángold, petrezselyem, gyermekláncfű, lucerna
Gabonafélék, kenyerek: Amaránt, hajdina, esseni kenyér, Ezélkiel kenyér, rizstorta, szójaliszt, csírázott búza kenyér
Olajak: Lenmagolaj, olíva olaj
Gyümölcsök: Sárgabarack, szilva, szeder, áfonya, málna, cseresznye, füge, grapefruit, citrom, mazsola
Fűszerek, gyógynövények: Mustár, bojtorján, kamilla, kúpvirág, galagonya, csipkebogyó, gyömbér, ginszeng, orbáncfű, máriatövis, macskagyökér
Italok: Zöld tea, kávé, vörösbor

 

A " vegyes " "B" vércsoport

Kapcsolódó kép

12-17 ezer évvel ezelőtt, a vándorlások során főleg az éghajlati tényezőkhöz való alkalmazkodás hozta létre, alakult ki a B vércsoport. Az ide tartozók vegyesen táplálkozhatnak, ezáltal több húst fogyaszthatnak, mint az A vércsoport tagjai. A vércsoportra jellemző készítmények összetevői biztosítják a teljes körű vitamin- és ásványianyag-pótlást, illetve gyógynövény tartalmuk (édesgyökér, petrezselyem, brokkoli, bodza stb.) a B vércsoport agyfunkcióit, emésztését és ellenálló képességét támogatják.

Húsok: Bárány, birka, nyúl, vad
Hal: Tőkehal, makréla, csuka, lazac, durbics, szardínia, pisztráng, kaviár
Tejtermékek: 2%-os tej, kecsketej, túró, mozzarella, feta, kecskesajt, kefir, ricotta, joghurt
Magvak: nem ajánlott
Babfélék: Limabab, száraz fehérbab, vörös szójabab, veteménybab
Zöldségek: Répa, petrezselyem, brokkoli, paszternák, kínai kel, káposzta, kel, padlizsán, édesburgonya, zöldpaprika, piros paprika, karfiol
Gabonafélék, kenyerek: Köles, zab, rizs, tönkölybúza, barnarizs kenyér, esseni kenyér, wasa kenyér, Ezékiel kenyér, rizstorta
Olajak: Olíva olaj
Gyümölcsök: Banán, áfonya, fekete szőlő, szilva, papaya, ananász
Fűszerek, gyógynövények: Cayenne bors, curry, gyömbér, torma, petrezselyem, borsmenta, zsálya, csipkebogyó
Italok: Zöld tea

 

A " mindenevő " AB vércsoport

Képtalálat a következőre: „A minden élelmiszert evő”

Csak mintegy másfél évezrede létezik ez a vércsoport, amely az A és a B típus keveredésével jött létre. Nekik a vegyes, az A és a B vércsoportnak megfelelő táplálkozás kedvez. Ezáltal szervezetüket ellátják a szükséges vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Alacsony gyomorsavszintjük és egyéb betegségre való hajlamuk miatt azonban nem árt valamivel több C-vitamint fogyasztaniuk, csakúgy, mint az A vércsoport képviselőinek. Az AB vércsoport ellenálló képességük karbantartásához, a szív- és érrendszeri betegségekre, és a daganatokra való hajlamuk miatt elsősorban az antioxidánsok pótlásáról, illetve egyes növények (pl. vörös szőlő, zöld tea, gyömbér, zeller levél, brokkoli, fokhagyma) beviteléről gondoskodniuk kell.

Húsok: Bárány, nyúl, birka, pulyka
Hal: Tonhal, csuka, sügér, tőkehal, szardínia, durbincs, lazac, makréla, csiga
Tejtermékek: Tehéntúró, farmer sajt, feta, zsírmentes tejföl, kecskesajt, kecsketej, kefír, ricotta, joghurt, mozzarella
Magvak: Gesztenye, földimogyoró, dió, mogyoróvaj
Babfélék: Fehérbab, tarkabab, piros bab, piros szójabab, zöld lencse
Zöldségek: Répa, brokkoli, zeller, padlizsán, fokhagyma, kel, édesburgonya, uborka, paszternák, gyermekláncfú
Gabonafélék, kenyerek: Köles, zab, rizs, tönkölybúza, barnarizs kenyér, risztorta, 100%-os rozskenyér, szójaliszt, Ezékiel, wasa kenyér
Olajak: Olíva olaj
Gyümölcsök: Cseresznye, áfonya, füge, szőlő, grapefruit, kivi, szilva, málna, citrom, egres
Fűszerek, gyógynövények: Curry, fokhagyma, torma, miso, kúpvirág, petrezselyem, lucerna, bojtorján, kamilla, gyömbér, ginszeng, galagonya, csipkebogyó, eperlevél, édesgyökér
Italok: Kávé, zöld tea


A XXI század rohanó világában is van megoldás mindenki számára hogy kényelmesen, és egészségesen élhessen, étkezhessen vagy pótoni tudja amit nem tud étrendjével bevinni a szervezetébe. Nehéz a diétát betartani?

Minden vércsoport megtalálja a megfelelő, komplex táplálék-kiegészítőket: Vital 0, Vital A, Vital B, Vital AB multivitaminok. Keresse a Vitamin és Harmónia webshopban kattintson

#egészség #vércsoportdiéta #vitamin #Avércsoport #Bvércsoport #0vércsoport #ABvércsoprt #vércsoportosvitamin

Képtalálat a következőre: „vital termékek Calivita”

A bejegyzés trackback címe:

https://vitaminesharmonia.blog.hu/api/trackback/id/tr8413858206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása