Vitamin és Harmónia

Vitamin és Harmónia

Kérdések, válaszok, fontos, hogy jól válasszunk multivitamint!

Mi a legjobb számunkra mit-mivel szedjünk

2018. április 26. - Ildijó
multivitaminok2 jpg

A tavaszi időszak kezdetén jellemzően még kevesebb friss zöldséghez, gyümölcshöz jutunk. De a napfény és a mozgás hiányának hatására az immunrendszerünk is támogatásra szorul, hiszen fokozottan ki vagyunk téve a fertőzéseknek. Ráadásul ránk törhet a tavaszi fáradtság is, ami kedvtelenséggel, aluszékonysággal keseríti meg a mindennapjainkat. Ezek megoldásában lehetnek segítségünkre a multivitamin-készítmények.

A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyekre kis mennyiségben ugyan, de a szervezetnek nélkülözhetetlen igy nagy szüksége van rá. Leghatékonyabban a táplálékkal tudjuk bejuttatni őket. Azonban ha étrendünk vitamintartalma nem megfelelő, vagy valami miatt a vitaminok felszívódása zavart szenved (pl. koplalás, bélflóra romlása, tartós alkoholfogyasztás, illetve bizonyos gyógyszerek hatására), vitaminpótlásra van szükség annak érdekében, hogy a vitaminhiány okozta tüneteket és immunrendszerünk gyengülését megakadályozzuk.

 A VITAMINOKRÓL

A vitaminok alapvetően két fő csoportra oszthatók. Az egyikbe tartoznak a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K), melyek a szervezet zsírszövetében és a májban raktározódnak, így megfelelő étrend mellett folyamatos adagolásuk nem feltétlenül szükséges. Ezzel szemben ritkán, de túladagolhatóak.

A másik csoport a vízben oldódó vitaminoké (pl. C, B-vitaminok), melyekből a szükséges mennyiség felszívódik, a felesleges pedig kiürül a szervezetből a vizelettel, így a túladagolás veszélye elenyésző.

Mennyit kell szednem a multivitaminból?

A multivitamin-készítményekben a szervezet számára fontos vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok megfelelő összetételét egyszerre tartalmazzák amire a szervezetnek szüksége van. Összetételük speciálisan van kialakítva, így biztonságosan alkalmazhatóak, ezért a túladagolás veszélye nem áll fenn. De azonban érdemes néhány dologra odafigyelni. Tudnunk kell, hogy ezek a készítmények sem egyformák. Habár a bennük levő anyagok mennyisége klinikailag meghatározott értékek között lett meghatározva, ezek az arányok készítményenként eltérhetnek lehetnek. Összetételi különbség is előfordulhat; pl. bizonyos készítmények gyógynövények kivonatát is tartalmazhatják. A különbségnek főként akkor van jelentősége, ha valamilyen alap probléma miatt akarunk multivitamint alkalmazni. Például ha az idegek működését akarjuk erősíteni, akkor inkább B-vitaminokban gazdag készítményt érdemes keresni, vérszegénység esetén azonban valószínűleg a vas, folsav és a B12-vitamin mennyiségét fogjuk megnézni az összetételben.

Mi határozhatja meg a vitaminszükségletet?

Személyre szabott vitamin- és ásványi anyag-igényünk eltérő. Figyelembe kell venni olyan tényezők is, mint a kor, nem, fizikai megterhelés, táplálkozási szokások, és betegségek is jelen vannak. Viszont a legfontosabb, hogy egy multivitamin sem tudja kiváltani a változatos táplálkozást, csupán kiegészítheti. Azt is szem ellőtt kell tartani, hogy a multivitamin-készítmények gyakran különböző korosztályok számára készülnek, mert más az igénye a gyermekek szervezetének, az aktív felnőtteknek, illetve az 50 éven felülieknek. Ezeket a készítményeket speciálisan, az adott korcsoport vitamin- és ásványi anyag-igényei szerint állítják össze.

A multivitaminok palettáján megjelentek a külön férfiak és nők számára kialakított termékek is is. Ennek nagy jelentősége van, mert a férfiak és nők szervezete is különbözik. Erre egy jó példa, hogy a nőknél a csontritkulás fokozott veszélye miatt a D-vitamin igény nagyobb a férfiakéhoz képest. Szintén érdemes arról is tájékozódni, hogy az adott készítmény nyújtott hatású-e (ezt a készítményeken ún. retard elnevezéssel jelölik). A nyújtott hatás ugyanis azt jelenti, hogy a készítmény olyan technológiával készült, melynek köszönhetően képes arra, hogy fokozatosan fejtse ki hatását a szervezetben, vagyis folyamatos legyen a felszívódása. Így a nap folyamán egyenletes vitamin-szintet biztosít, tehát jobb a hasznosulása is a klasszikus készítményekéhez képest.

Fordítsunk figyelmet a gyógyszerkölcsönhatásokra!

Természetesen, mint minden készítmény esetében, azt is figyelembe kell venni, hogy milyen rendszeresen szedett gyógyszereink vannak. Mert kölcsönhatás alakulhat ki a gyógyszereink és a multivitamin-készítmény valamely alkotóeleme között is. Ennek akkor van jelentősége, ha az adott készítmény valamely gyógynövény kivonatát is tartalmazza.

Gyakran találunk például ginzeng kivonatot tartalmazó multivitaminokat, amely a szervezet serkentése előnyös lehet, azonban véralvadásgátlókkal együtt szedve csökkentheti a gyógyszer hatását.  Abban, hogy melyik készítményt válasszuk, szerepe lehet magának a gyógyszerformának is. Már nem csak tablettaként vagy kapszulaként találkozhatunk multivitaminokkal, hanem pezsgőtabletta, cseppek, rágótabletta vagy akár gumicukor formában is, akár gyerekek, akár felnőttek számára.

A fentiekből tudhatjuk, hogy a multivitamin esetében is nagyon fontos, hogy személyre szabott készítményt válasszunk.

A paletta széles, vagyis van erre lehetőségünk, de mindenképp érdemes választás előtt tájékozódni az adott készítmény tulajdonságait összetevőit illetően.

A Vitamin és Harmónia segít << KATTINTSON

A bejegyzés trackback címe:

https://vitaminesharmonia.blog.hu/api/trackback/id/tr3913869666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása