Vitamin és Harmónia

Vitamin és Harmónia

Fokhagyma előnyös és jótékony hatásai

Baktérium és gombaölő tulajdonsággal is rendelkezik

2019. január 23. - Ildijó

 

fokhagymakapszula,garliccapsula,calivita,vitaminkawebáruház,gombaölő jpg

A fokhagymát már legalább 5000 éve fogyasztja az emberiség, s nem csupán erős íze miatt. Először a sumérok és az egyiptomiak étrendjében kapott helyet.
Az ókori Egyiptom lakói különösen kedvelték, ezért is volt "büdös ember" a gúnynevük a szomszédos államokban.
Tutanhamon sírkamrájában is találtak fokhagymát, ebből is látható, hogy milyen fontosnak és hasznosnak gondolták ezt a növényt.
A fokhagyma manapság gyógy-élelmiszernek tekinthető, mely biztonságosan alkalmazható, s napjainkban már tudományosan is bizonyítást nyertek kedvező hatásai.
A fokhagyma egyébként évelő növény, mely jellegzetes, intenzív szagát kéntartalmú vegyületeinek, a (di)allil-szulfidoknak köszönheti.
A hagymagumóban alliin és alliináz nevű enzim található, de a hagymát megvágva allicin és számtalan szulfid képződik, melyek a fokhagyma jellegzetes szagát okozzák.
Tartalmaz még B- és C-vitamint, flavonoidokat, illetve kéntartalmú peptid származékokat is.

fokhagyma jellegzetes szagát adó, értékes kéntartalmú vegyületeinek köszönheti baktérium- és gombaölő tulajdonságát, valamint a szív- és érrendszerre kifejtett védő hatását. E növény több mint 200 féle biológiailag aktív anyagot – vitamint, ásványi anyagot, aminosavat és enzimet- tartalmaz.

A kiváló fűszernövény segítségedre van a kórokozók - baktériumok, vírusok és gombák - elleni védekezésben. A fokhagyma legfőbb hatóanyaga a komoly antibakteriális hatással bíró allicin, mely az emésztés során keletkezik a növényben lévő alliinból.
Amennyiben szeretnéd elkerülni a baktériumok, illetve vírusok által okozott tipikus őszi betegségeket, még most emeld a fokhagymaadagodat! 

Sok táplálkozástudományi szakember véleménye szerint a fokhagyma remek fegyver lehet a magas koleszterinszint ellen. A fűszernövény vegyületei beavatkoznak a májban végbemenő koleszterin-anyagcserébe, így kevesebb LDL-, vagyis rossz koleszterin kerül a véráramba.

Számos tudományos kutatás bizonyította az elmúlt években, hogy a fokhagyma segít megelőzni a koszorúér-betegségeket. Hatástalanítja a véralvadásban szerepet játszó fehérjéket, értágító tulajdonsága révén pedig csökkenti a vérnyomást. A főzéshez sok fokhagymát használó spanyol és olasz konyha magyarázatot adhat arra, miért ritkábbak ezekben a mediterrán országokban az érelmeszesedés következtében kialakuló szív- és érrendszeri betegségek.

Add meg rendszeresen a testednek a fokhagymát és használd ki számos pozitív hatását!

Ha nem szereted az illatát, ízét a CaliVita termékei között megtalálod kapszulába zárva! Fokhagyma és petrezselyem együttese, az egészségre gyakorolt jótékony hatásával.

        << Rendeld meg

Ezek is érdekesek lehetnek:

algahatása jpg  resveratrol jpg  acai jpg  immunrendszer jpg  bőr,haj,köröm jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vitaminesharmonia.blog.hu/api/trackback/id/tr2514583906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása