A vitaminokról – mit mivel és mivel ne fogyasszunk együtt!
A 20. század közepéig nem léteztek táplálék-kiegészítő tápanyagok tabletták, pirulák, folyadékok, porok formájában - zöldségek, gyümölcsök, bogyók, gabona és hús biztosították ezeket a kiegészítőket az emberek számára. Manapság viszont drasztikusan csökkent az élelmiszerek vitamin, ásványi anyag tartalma. Ezért mindenkinek lehetősége nyilt a vitaminok, ásványi anyagok pótlására, a különféle vitamin készítmények, multi-vitamin készítmények ásványi anyagok egyre népszerőbb és egyre kedveltebb készítményei között. A vitaminok étrend-kiegészítők nagy népszerűsége töretlen, felfelé ívelő pályát mutat. Legtöbben a természetes alapanyagokat, hatóanyagokat részesítik előnybe. És a szervezet is ezeket a termékeket fogadja szívesen!
A vitaminok olyan szerves molekulák, melyeket – néhány kivétellel – az emberi szervezet nem képes előállítani, ezért csak táplálék útján juthatunk hozzájuk (épp, mint az esszenciális aminosavak esetében).
A vitaminok 3 jellemzője. Tudtad?
- Az élelmiszerek természetes alkotóelemei: részt vesznek az egyéb tápanyagok (zsírok, fehérjék, szénhidrátok, ásványi anyagok) feldolgozásában.
- Elengedhetetlenek a szervezet normális fiziológiai működéséhez.
- Ha nem jut szervezetünkbe elegendő, az hiánybetegségeket okozhat.
A vitaminok és nyomelemek ideális esetben, mikor táplálék útján jutnak be szervezetünkbe, egymás hatását erősítve segítik a felszívódást. Manapság viszont életvitelünk (stressz, rohanó életmód) megköveteli, hogy akár rendszeresen, tabletták formájában oldjuk meg (vagy egészítsük ki) a szükséges vitaminbevitelt.
Persze akárcsak a fehérjék esetében, itt sem mindegy a vitamin forrása, formája, hisz az nagyban befolyásolja, hogy mennyire is képes felszívódni, beépülni szervezetünkbe, márpedig anélkül feleslegesen fogyasztjuk a drága tablettákat.
De hogyan is lehet ezen javítani?
Melyik vitamint melyikkel érdemes fogyasztani, illetve milyen párosításokat érdemes kerülni annak érdekében, hogy értelme legyen a vitaminokat szedni, azaz szerveztünk valóban hasznosítani tudja őket?
Általános szabály, hogy az ásványi anyagok felszívódása savas közegben az ideális, ezért jó például a vastablettát C vitaminnal vagy savas hatású ételekkel együtt (pl. paradicsom, citrusfélék) szedni. Sokkal hatásosabb a szervezetbe való beépülése.
A vízben oldódó vitaminok
(B vitaminok, folsav, biotin, C-vitamin) a felszívódás után fejtik ki hatásukat, a felesleg pedig távozik. Túladagolástól ezért nem kell tartani, de hiányuk esetén a hirtelen kimerülés, gyengeség veszélye állhat fenn.
A zsírban oldódó vitaminok
(A-vitamin, D-vitamin, E-vitamin és K vitamin) jobban felszívódnak, ha étkezéskor vesszük be őket, azonban a felszívódásukat rontja, ha egyszerre több, különböző zsírban oldódó vitamint veszünk magunkhoz. A K vitamin felszívódását akadályozza, ha más, zsírban oldódó vitaminnal együtt szedjük, ezzel szemben az A és E vitamin együttes szedése mindkettő hatékonyságát növeli. Ha D-vitamin E-vitamin és K vitaminokat néhány órával más zsírban oldódó vitaminok előtt vesszük be, az maximalizálhatja a felszívódásukat.
B1 vitamin szedésekor arra kell ügyelni, hogy ne szedjük együtt polifenolokkal (pl. szőlőmag olaj, fenyőkéreg, zöld tea kivonat). B6 vitaminnal a cink szedése ellenjavallott, B12 vitaminnal együtt pedig ne szedjünk 500 mg-nál több C vitamint. A B3 vitamint (Niacin) folsavval együtt érdemes szedni, A-vitaminnal (mint béta karotin) együttes szedését azonban kerülni kell. A C-vitamin és az E-vitamin csökkentheti a niacin jó koleszterinszintre gyakorolt hatását.
Mit mivel szedjünk és mivel ne szedjünk?
Vas: előnyös együtt szedni C vitaminnal, aminosav tartalmú táplálék kiegészítőkkel. Nem javasolt a szedése nagy dózisú cinkkel, vagy rézzel együtt, továbbá kerüljük a kávé, tea fogyasztását, valamint a szóját is. A vasat tartalmazó vitamint és a többi vitaminkészítményt 2-3 óra különbséggel célszerű bevenni.
Kalcium: D vitaminnal, fehérjével, C vitaminnal együttesen fejti ki maximális hatását, de ne szedjük együtt nagy dózisú magnéziummal, cinkkel, vagy foszfátokkal.
Magnézium: D vitaminnal együtt (nem szükséges feltétlenül egy időben) érdemes szedni. A magnézium és a B6-vitamin optimalizálják egymás hatását, a B6-vitamin elősegíti a magnézium felszívódását. A magnézium együttes szedése kerülendő nagy dózisú kalciummal és foszfátokkal.
Folsav: C vitaminnal hasznos kiegészíteni, míg ellenjavallott cinkkel együtt és szedése gyengítheti a B-12 vitamin hatékonyságát is.